2020, je was geweldig…

AMBETANT!

Ik herinner me een gesprek in de zetel een zondagavond in februari. We hadden bezoek van de toekomstige peter van Billie en zijn vriendin. Plots ging het over dat virus uit Wuhan, in China, van die vleermuis. Dat het nu ook al in Noord-Italië was. “Dat is maar een griep. Er sterven elk jaar veel mensen aan de griep.” Ik was nog het meest objectief (of nuchter want ik was 8 maand zwanger) en zei wat Marc Van Ranst toen al zei: het verschil is dat er geen vaccin is voor dit virus, voor de griep wel.

 

 

Een maand later moesten alle horecazaken (en nog veel andere sectoren) dicht. Dat leek zo onmogelijk. Nog nooit gezien. Zelfs niet in den oorlog.

Vond ik het ambetant toen? Niet echt, ik keek zelfs even in de lucht en zei thank you universe 🙂. Thank you voor de extra tijd om die eerste momenten met onze mini Billie samen te beleven.Maar die roze weken werden verlengd met minder roze weken en werden maanden. 

Wat met onze andere baby: Peper? Nog geen 3 maand open en al weer toe… Hoe lang? Wat kan, wat mag, wanneer? Man, heb ik al spijt gehad dat we die openingsuren op die cadeaubonnen gedrukt hebben. Die kloppen voor geen meter meer! 

 • oorspronkelijk was het van dinsdag tot zondag open overdag,
 • dan heel eind dicht,
 • dan takeaway van donderdag tot zondag,
 • dan weer open, ook ’s avonds (want ja, zoveel werd er niet meer geluncht als iedereen thuiswerkt),
 • dan weer dicht,
 • dan weer takeaway…

Op den duur went alles en lijkt niets nog onmogelijk of ongezien. 

2020 is wel het jaar van tegenstrijdigheden geweest. Je moet jezelf heruitvinden en je hebt de maatregelen. Een beetje vooruit, en dan weer een beetje achteruit. Je wil wel, maar je kan niet (of toch niet helemaal, haha, sorry Clouseau). En dat is ambetant. Om niet te zeggen super ambetant voor mensen met 0,0 geduld als mezelf.

Wat nog ambetant in 2020?

 • dat ik Marc van Ranst meer op tv zag dan mijn papa in het echt
 • dat ik gestopt ben met elke avond naar het nieuws te kijken, ik werd gewoon bang
 • dat ik het beu werd om cakes te bakken, leuk in maart en april, vanaf mei kon ik ze tegen het plafond gooien
 • dat we niet op reis geweest zijn en nog nooit zo weinig op restaurant. Man, wat mis ik dat, gewoon in de buurt: een keer goed gaan eten in A food affair (I love everything they make), Door 73 (met die onmenselijk goede vitello tonnato met gerookte holstein) of gewoon de ribbetjes in het Spaans huis (met de beste sla & tomaten, het is die vinaigrette die het hem doet), ik kan nog wel even doorgaan
 • dat alle dagen dezelfde leken
IMG_0172
Ook ambetant: dat ik in begin dacht dat iedereen in zwangerschapsverlof was, want iedereen was thuis en toch kwam er niemand op babybezoek. En daar stond ik dan met mijn mini-cactusjes en -vetplantjes en kleine chocopotjes… (nu nog, de choco is bijna op)

Maar 2020 was ook geweldig

 • mama worden van een klein lief klein konijntje Billie
 • zelf de liefste mama van de wereld gehad te hebben. Mama is kort na de geboorte van Billie overleden aan kanker. Ondanks het immense verdriet, is het vooral dankbaarheid die ik voel.
 • een dichtere band met mijn familie en vrienden, ook door whats app ja
 • bewondering voor Philip die met zoveel enthousiamse elke dag opnieuw het beste van zichzelf geeft in Peper, ondanks het feit dat hij alles in takeawaybakjes doen ook super ambetant vindt
 • gewoon genieten van de kleine dingen, uitkijken om naar een wandeling in de natuur en alles even achter je laten, gezellig aan tafel met de zoveelste ovenschotel, keiluid meezingen met de radio om 15u en dansen gelijk een bezetene, de slappe lach hebben met ons eigen miserie…

Maar vooral jou geweldig dankbaar

omdat je komen eten bent, of takeaway besteld hebt, of een wijnpakket, of komen logeren bent of ons geholpen hebt. Super merci daarvoor. Zonder jou zou het einde verhaal zijn, en dat zou jammer zijn, want we willen nog zoveel doen. Hei, we zijn nog altijd maar net gestart. 

Wij ambiëren geen sterren, wij gaan voor smiles (Brussels Airlines ook denk ik, maar dat doet er niet toe). Zien dat het gesmaakt heeft, contente mensen. Jij blij, wij blij. Een compliment is het grootste geschenk.

Philip en ik zijn geen experienced horeca-uitbaters, wij zijn 2 impulsieve zielen die dachten dat het cool zou zijn iets te doen in ons huis, omdat het een vitrine had en iedereen aan de deur kwam trekken. En we dachten, dat komt wel goed.

Ooit wel! Op naar een beter 2021! Da we allemoale were meugen en kunnen… (West-Vlaams om te zeggen dat iedereen weer alles mag en kan doen). 

Nog geen idee wat te eten?

Tis misschien last-minute, maar zo zijn wij nu eenmaal. Dat is niet verbeterd in 2020. Moesten er nog anderen zijn gelijk ons die nog niet weten wat te eten met de feesten, dan hebben we hier een feestelijke Indische rijsttafel, ideaal voor sharing. Het is al zo’n raar jaar, weg met die die kalkoen,  misschien moet je eens Indisch doen. In for an Indie Christmas or a bolly New Year? Tis voor de durvers 🙂 

PS: we hebben ook een special brunch offer voor kerstdag en nieuwjaarsdag zelf. Bestel je de brunch van daar voor 2 personen, dan zit er een klein flesje Schorpion bij (de beste Belgische bubbels). Onze kado voor jou zodat je kerst of het nieuwe jaar goed kan inzetten. 

Hoe en wanneer je moet bestellen en afhalen, zie je op de feestmenu pagina 

 

Starters

papadums met pickles (veg)
samosa (veg)
daal palak shorba (soep met linzen en spinazie met komijn, kurkuma en gember) (veg)

Appetizer

kofta met Indisch brood (oven rundergehaktballetjes met mango, look, gember in een gravy van yoghurt, verse munt en koriander) (linzenkofta voor vegetarische variant)

Mains (met cumin rice & roti’s)

chole (Noord-Indische kikkererwtencurry) (veg)
seafood curry (Zuid-Indische kokoscurry met garnalen, krab & vis) (Zuid-Indische groentencurry voor vegetarische variant)
daal tarka (linzenschotel) (veg)

Sweets

kerstbrownie
kokos & cranberry met agar agar

Nog heel wat wijnpakketjes

We hebben 7 nieuwe wijnpakketten gemaakt, vooral met Belgische wijnen of wijnen uit la douce France. Ideaal om jezelf of iemand anders kado te doen. Laat dat (klein) feestje dan toch maar beginnen 🙂 

En zelfs peperpakketjes

met typische Peperproducten. Allemaal dingen die we zelf gebruiken of graag eten en drinken. Je kan er niet mee missen 🙂 Je kan ze vinden in small, medium of large. 

Die cadeaubon kan ook natuurlijk...

Hij mag dan misschien niet de juiste openingsuren tonen, maar hij heeft één groot voordeel. Hij heeft geen einddatum. Als dat niet coronaproof is, dan weet ik het ook niet meer 🙂 

Heel erg merci om tot hier te lezen. Zeg gerust wat jij ambetant vond in 2020, of wat je geweldig vond, of geweldig ambetant. Dan weet ik dat ik niet de enige ben! 

Groetjes, 

Stefanie 

PS: je mag je altijd inschrijven op de Peperbrief, dan stuur ik je af en toe van mijn vertelsels, en wees gerust, er staan niet altijd kerstmenu’s of pakketten in, no worries! 

Delen?