5 keer ontbijt zonder brood

Ben je die boterham ook soms beu? Met choco of confituur of (smeer)kaas of… We zijn er mee opgegroeid, met brood. Minstens 2 keer per dag. Te beginnen met het ontbijt. Maar er bestaan ook andere opties om de dag goed te beginnen. En nee, ik ben geen broodhater, of tegen brood, noch iemand die van die hypes tegen koolhydraten volgt. Ik kan echt genieten van lekker ambachtelijk brood met een goede korst. Maar ik hou ook wel eens van iets anders. 

Van een die hard 'stuutje met choco'

Het is ons gewoon meegegeven van thuis. Elke ochtend, een boterham of twee. Met iets zoets. Confituur of choco. Of misschien wel smeerkaas, of smeerkaas met confituur… Of honing of stroop of muizenstrontjes (w-vl voor hagelslag). Maar bijna altijd zoet. Ik merk het als ik met mijn familie of vrienden ontbijt. De keuze gaat vaak bijna uitsluitend naar zoet. En in het weekend dan komen er al een keer koffiekoeken bij kijken. Weer zoet. Haha, my guilty pleasure in een ver verleden: boterham met boter en daarop een speculooskoekje met een stuk melkchocolade. Philip stond erbij en keek erna.  

Toen we gingen samenwonen, viel het meer en meer op dat hij geen boterhammen met choco at. Philip had liever een omelet, of gekookt ei met soldaatjes, of nog iets anders van ei. Met chili begot. Pikant van ‘s morgens vroeg. Of al met rijst of tomaten of spinazie en kaas… Ik vond dat eerder een volwaardige maaltijd, geen ontbijt. 

Maar kijk, de dingen veranderen. En ik begon gestaag ook wel eens mee te eten van die warme ontbijten. Ik moet eerlijk zeggen dat dat minder erg was dan gedacht. En dat het verdorie goed kan smaken om een keer iets pikant te eten ‘s morgens. Je wordt er goed wakker van. 

pexels-polina-tankilevitch-4109534

Naar 'give me an egg met chilipickles'

En zo kwam ook de Indische brunch bij Peper binnen. Niets te confituur of choco. Linzen en rijst en een stevige omelet. Met een beetje pickles, chili voor zij die pikant willen. En met roti’s, Indisch platbrood. 

Enfin, dat is een beetje mijn persoonlijke evolutie wat betreft ontbijt. Maar het moet niet zo zwart-wit of zoet-pittig te zijn. Er zijn nog veel in betweens. Veel mogelijkheden waar geen brood aan te pas komt en waar je ook prima de dag mee kan beginnen. 

Ik heb 5 van mijn lievelingsontbijten (Indische brunch nu even buiten beschouwing) verzameld en er de recepten van samengebundeld. Het zijn allemaal ontbijten die hier geregeld de revue passeren (en waar Philip ook van mee-eet, zij het dan wel op zijn manier, lees: die spinaziepannenkoekjes vliegen de chilipickels in). 

Download 5 keer ontbijt zonder brood

Wat staat er allemaal in? Ik zal ze misschien even in mijn persoonlijke voorkeurvolgorde meegegeven. Op 1: spinaziepannenkoekjes met yoghurt en bosbessen. Echt, just heaven. Op 2 ricotta met bloedappelsien. Ik krijg er nooit genoeg van. Op 3 toch wel iets met eieren en een pittige tomatensaus. Op 4 de muffins. Zo goed als je geen tijd hebt om echt te ontbijten, ideaal voor onderweg. En btw, ik eet ze ook de hele dag door. Niet enkel ontbijt. Ze zijn niet te zoet. Op 5, en dat doet het ontbijt geen recht, maar als ik moet kiezen, chiapudding met frambozenmousse. Die mousse lepel ik gewoon al op. En er zit ook notenspread bij, waarvan je moet toegeven dat die de choco wel kan vervangen. PS: het zijn stuk voor stuk recepten met echte (onbewerkte) ingrediënten en natuurlijke zoetstoffen. Ze zijn gezonder dan die boterham. 

Kan je niet wachten? Download hier dan snel het bundeltje. Ik heb er ook een shoppinglist bijgezet voor al je alles wil maken. Op een luie zondag kan je al heel wat voorbereiden en zo heb je de hele week alternatieven voor die bo’kes. 

Liefs, Stefanie, Philip en Billie (die jammer genoeg toch al weet wat choco is…)