Mijn liefde voor de bloedappelsien

Beste citrusfruit dat er bestaat

Ik steek het niet onder stoelen of banken. Maar voor mij is bloedappelsien mijn lievelingsfruit. Ik vind de smaak zo fris, de perfecte balans tussen zoet en zuur en gewoon verslavend. Het laat een fijne tinteling na in je mond en op je tong. Just love it. And I also hate it dat die bloedappelsienen er maar zijn een bepaalde periode van het jaar, en dat is nu! Als ik er eind december aan denk, ga ik er naar op zoek.  Zijn ze er al? Meestal niet, en dan, op het moment dat ik het eigenlijk vergeet, zie ik ze liggen, en bingo, bring them home & binge them! 

Een paar weetjes...

  • de bloedappelsien zou pas ontstaan zijn rond 1850 in het Middellands zeegebied
  • de rode kleur komt door de productie van anthocyanen (dezelfde stof die rodekool zijn typisch kleur geeft en waardoor herfstbladeren rood kleuren).  De stof wordt actief als het én warm én koud is. Vooral koude nachten en warme dagen en die omstandigheden zijn ideaal aan de voet van de Etna, in Sicilië
  • er zijn halfbloeden (rood vanbinnen, maar de schil is niet rood) en volbloeden (ook met rode schil)
  • je hebt 3 bekende soorten:
    • Tarocco: halfbloed en verkrijgbaar van december tot en met april
    • Moro: volbloed, van december tot februari te verkrijgen
    • Sanguillo: ook een volbloed en die vind je in februari en maart
  • bloedappelsienen hebben super veel gezonde eigenschappen:
    • bevatten 20% meer vitamine C dan gewone sinaasappel
    • hebben een antioxidant werking 
    • blijken preventief te kunnen werken tegen kanker
    • kunnen het risico op een verhoogde bloeddruk naar omlaag brengen
    • de anthocyanen werken ontstekingsremmend
    • helpen tegen vergeetachtigheid
    • vertragen het verouderingsproces van hersenen en huid 
Moeten we nog meer overtuigen? Zet ze op je shoppinglijst!

Hier een top-ontbijt met bloedappelsien

Een receptje dat ik jullie niet wil onthouden is deze: bloedappelsien met ricotta en pistachenoten. Ooit gevonden in één van de boeken van Pascale maar hier wat gecustomized. 

  • citrusvruchten: ik neem 2 bloedappelsienen, soms vul ik die aan met met pompelmoes (velletje eraf om het niet te bitter te maken). Hou je niet zo van bitter, doe er dan ook gewone sinaasappel of mandarijn of clementine of pomelo bij.
  • een paar schepjes ricotta
  • pistachenoten 
  • zwarte peper
  • goede olijfolie 
Vang het sap op als je de bloedappelsienen pelt of snijdt. Doe de vruchten (met het sap) in een schaaltje en lepel er de ricotta tussen. Doe er pistachenoten over. Neem je pepermolen en draai een paar keer voor wat zwarte peper en giet er een scheut goede olijfolie over. 
 

Ik stond er eerst wat weigerachtig tegenover. Dacht echt: olijfolie en peper in een ontbijt met kaas? Maar het is hemels goed. Die bloedappelsien countert die ricottakaas op een sublieme manier en de olijfolie met de peper en de pistachenoten geven het gewoon dat beetje meer. Ik zou het elke dag willen eten. In het originele recept stond ook dat je het even in de oven kon zetten en met een beetje honing kon pimpen. Nog niet gedaan, ik hou al super veel van de koude versie. 

Maar er is nog zoveel meer!

Je kan nog veel meer doen met bloedappelsien. Hier nog een paar ideeën: 

  • als je fruitsap maakt, meng dan gewone persappelsienen met een paar bloedappelsienen, de kleur is niet alleen meer funky, de smaak ook 
  • doe een beetje sap bij bubbels voor een aperitief 
  • heerlijk in salades (met kaas en wat bittere soorten sla)
  • burrata met bloedappelsien
  • super in desserts (ook met chocolade)
  • google erop los en je vindt allerhande lekkere combinaties 

PS: wij serveren fruitsap van bloedappelsien bij de brunch zolang er bloedappelsienen zijn.

 

Doei!
Stefanie

Je mag je altijd inschrijven op de Peperbrief, dan stuur ik je af en toe wat andere favoriete ontbijtjes of recepten. 

Delen?

Leave a Reply