raita right!

Raita: een frisse Indische saus

Bij de Indische gerechten in Peper krijg je bijna altijd een potje raita. Maar wat is dat nu precies en hoe kan je het thuis maken? 

Raita is een condiment

Een condi-watte? Een condiment, dat is iets wat je niet op zichzelf eet als gerecht maar iets wat je bij een ander gerecht eet. Dat zijn vooral smaakversterkers die het gerecht op een hoger niveau brengen en er variatie inbrengen. Voorbeelden van condimenten zijn mosterd, ketchup, sojasaus, sambal, chutney… Ook Indische pickels kan je als condiment zien. 

Op basis van yoghurt

Raita is eigenlijk een saus op basis van yoghurt met groenten en kruiden. Het is hartig en niet zoet. Raita wordt geserveerd om de pikante smaken te blussen. Je kent het wel, als je een pepertje in je mond hebt en het brandt… dan wil je blussen. We doen dat vaak met water en/of brood, maar dat helpt niet. Wat helpt wel? Yoghurt. Raita is de blusser. 

IMG_9579

In Peper maken we meestal komkommer- of mangoraita. We gebruiken hiervoor een volle vette yoghurt, je kan ook Griekse yoghurt nemen. Natuurlijk heb je een komkommer of mango nodig en ook wat kruiden. 

Recept voor komkommerraita

  • 250 gram yoghurt (volle yoghurt)
  • een halve komkommer (gepeld en zaadlijsten verwijderd)
  • goede snuif komijn
  • halve theelepel zwart mosterdzaad

Doe de komkommer in kleinere stukken in de blender en mix (of met staafmixer of rasp). Neem een pan en rooster het mosterdzaad, wanneer het begint te ‘poppen’ is het goed. Neem de yoghurt, meng er de komkommer, de komijn en de mosterdzaadjes door. Proef, als je wil kan je er nog wat peper en zout bij doen. En klaar. 

Try this at home. Je kan het bij veel gerechten eten, niet enkel bij Indisch. Varieer ook met ingrediënten. In veel recepten wordt er vaak verse munt, koriander, soms ook look toegevoegd. Feel free. Nog een tip: verwijder het vocht nadat je de komkommer gemixt hebt, anders wordt de raita te dun. 

Smakelijk!  

Stefanie 

Wil je deze weetjes en recepten ook in je inbox? Schrijf je dan in op de Peperbrief. De firma dankt u 🙂