Linzen, yes baby!

Ik weet nog vroeger in Brussel gingen we vaak op de middag eten in Miam Miam. Een vrij hippe saladbar waar je je bord kon samenstellen met een beetje van dit, een beetje van dat… De man kende ons ondertussen en als ik bestelde zei ik het telkens: pas de lentilles, svp. Ik moest er niet van hebben, ik vond er niets aan.

Tot ik Philip leerde kennen en hij Dahl klaarmaakte, een Indische linzenschotel. Voor de liefde doe je je best, maar dat was niet nodig want ik vond het echt super lekker. Zo kruidig, zo vol, zo’n warme nasmaak. Dat leek op niets op die koude harde smaakloze linzen uit de saladbar (sorry Miam Miam).

Wat linzenweetjes...

  • Linzen behoren tot de familie van de peulvruchten samen met erwten en bonen.
  • De linzenplant is tot 40 cm hoog en heeft peultjes. In de peul zitten 2 platte erwtjes. Dat zijn de linzen die we kennen. Ik was de linzen altijd voor gebruik, er zouden nog kleine steentjes tussen kunnen zitten, en dat wil je niet.
  • Linzen gaan al eeuwen mee, er was sprake van in het oude testament en in oude Indische geschriften van 400 vC. In een grot in Griekenland zijn zelfs resten gevonden van een linzenmaaltijd van 11000 vC (geen idee hoe dat eruit zag). 
  • Oorspronkelijk komen ze uit Azië en Zuid-Europa. Het is dan ook niet bizar dat ze vooral in Indiase, Spaanse, Turkse en Marokkaanse keuken voorkomen.
  • India (samen met Cananda of all places) produceren samen 58% van de linzen wereldwijd. In India is het een basisingrediënt, dat bijna dagelijks of zelfs bij elke maaltijd gebruikt wordt. Voor Indische baby’s is het vaak de eerste vorm van vaste voeding na de melk.
  • Groen, rood, koraal, geel, grijs, bruin, zwart, … vol, half, met of zonder vlies… Je hebt van alles. De rode moet je nooit weken (eigenlijk moet je bijna nooit linzen weken), ze koken het snelst en zijn ideaal voor soepen en curry’s. Grijze en groene linzen koken niet kapot, ze behouden hun vorm, daarom zijn ze makkelijk als bijgerecht. De Le Puy linzen zijn de chiqueste, ook de duurste, maar check of het echte zijn uit Le Puy-en-Velay komen, je herkent het zoals bij de wijn: AOC (appellation d’origine contrôlée).
  • Linzen zijn lang geassocieerd met het eten van de armen, omdat het een goedkope vleesvervanger is, later werden ze dan geassocieerd met geitenwollensokken, omdat het past in een vegetarisch dieet, maar dat is hopelijk nu allemaal passé… want ze zijn gewoon een superfood.

Maar waarom moet je linzen eten?

  • omdat ze gezond zijn: ze zijn vetarm en rijk aan eiwitten. Ze bevatten vitamine B, calcium, magnesium, ijzer, kalium en zink. Daarom zijn het goede vleesvervangers.
  • Linzen zorgen ervoor dat je langer verzadigd bent. En dat je minder zin hebt in zoet. Als dat niet goed is. Omdat ze je cholesterol- en vetgehalte verlagen, zijn ze ook goed voor hart-en vaatziekten.
  • ze zijn ook super goedkoop en veelzijdig. Zet ze op je shoppinglijst en maak er iets mee. Je kan ze bijna voor alles gebruiken: soep, curry’s, in salades, quiche, vegetarische burgers of balletjes…

Toor tarka Dahl, you say what?

Philip gebruikt linzen in Peper voor de Dahl. Dahl is een soep, of eerder brij, gemaakt van peulvruchten met kruiden en specerijen. Dahl wordt dikwijls gecombineerd met groenten en rijst en met brood zoals roti, chapati of naan (de verschillende broden leg ik een andere keer uit). Philip maakt toor dahl, toor staat voor oranje linzen. En hij maakt tarka dahl, tarka staat voor het kruidenmengsel. Dus hij maakt eigenlijk toor tarka dahl. Maar zet ik niet persé op het bord, want dat is een beetje moeilijk te snappen voor iemand die niet helemaal thuis is in de Indiase keuken. 

Zijn recept kan ik niet delen, want hij wil het me niet vertellen. Ik weet wel dat het redelijk wat tijd kost en dat hij er ook een gerookte smaak aan toevoegt. Enfin, je kan de dahl dus bij Peper eten (afhalen nu, maar kom). Voor mij is het eigenlijk één van de lekkerste dingen op het menu. Hieronder een ander gerecht met linzen dat ik super vind. Ovenschotel comfortfood: ik zou blijven scheppen. 

Heerlijke ovenschotel met linzen

Wat heb je nodig?

Wat moet je doen?

  • olijfolie of ghee (Indische boter)
  • 2 uien fijngesneden
  • 3 tenen knoflook fijngesneden
  • 2 stengels bleekselder
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 2 tl gemalen komijn
  • snuifje cayennepeper 
  • 250 gr rode linzen (afgespoeld)
  • 500 ml bouillon (groenten)
  • 4 el tamari (zorgt voor een beetje zuur, hebben ze in de biowinkel)
  • 2 wortels geraspt
  • 1 courgette in blokjes
  • 200 gr belegen kaas (geraspt)
  • 40 gr boekweitmeel
  • tomaat of rode ui voor garnering 
  1. Zet de oven aan op 180° en laat opwarmen. Vet met een beetje olie of ghee een ovenschotel in (rechthoekig).
  2. Doe de olijfolie of de ghee in de pan. Doe de ajuin erin en laat 5 min glazig worden op een middelmatig vuur. Doe de knoflook erbij, de bleekselder en ook het paprikapoeder, komijn en cayennepeper (hoe meer, hoe pittiger). Laat alles nog even mee smoren. 
  3. Doe de linzen erbij, en ook de bouillon en de tamari. Breng alles aan de kook. Doe het deksel erop en laat een kleine 10 min koken. Check of de linzen net gaar zijn. Indien nog niet, laat nog iets langer koken. 
  4. Doe de wortels, de courgette en ongeveer 3/4 van de kaas erbij. Voeg ook het boekweitmeel toe. De bouillon zou ondertussen bijna verdwenen zijn. 
  5. Giet alles in de ovenschotel en strijk het een beetje plat. 
  6. Strooi de rest van de kaas erover en leg de sneetjes tomaat of rode ui erop voor een beetje garnering. 
  7. Zet de schotel 50 à 60 min in de oven tot het borrelt en de bovenkant mooi goudbruin is. 
  8. Ready to serve!

Wat drinken we hierbij? Belgisch rood!

Een wijntje dat goed bij de linzen past volgens Philip is deze: “La taille aux Renards” van 2015 van Domaine du Chenoy. Een Belgische rodewijn met Pinotin en Cabartin, 2 hybride druiven die perfect aangepast zijn aan ons klimaat en ecologisch verantwoord zijn. Smaak van bosbessen en zwarte aalbes. Best enkele uurtjes decanteren voor het drinken. 

IMG_0720

Smakelijk en santé, 

Stefanie 

PS: je mag je altijd inschrijven op de Peperbrief, dan krijg je dit type receptjes ook per mail. Of soms wat weetjes, misschien een volgende keer wel over chapati’s, roti’s, naan of parantha’s… 

Delen?