Roti, chapati of naan: intro in Indisch brood

“Goed brood, dat is iets typisch van hier, met een krokante korst en met inhoud”. Is een zin die ik een keer hoorde. En ja, we hebben een bruin boerenbroodje, een Ardeens, een volkoren, een zuurdesem, een stokbrood… Om nog te zwijgen van alle specialiteiten van lokale warme bakkers.

Maar hoe zit dat met Indisch brood?

Daar zijn het flatbreads, platte broden. En die worden massaal gegeten. In Noord-India eet je altijd flatbread bij je curry, warm en versgebakken. Er kan rijst bij zijn, maar rijst is niet altijd een sidedish van de Noord-Indische curry’s. Dat platbrood, dat is er altijd bij, en daarmee lepel je je curry naar binnen. Je scheurt stukjes van het brood en zo schep je groenten, vlees of saus op en eet je alles op. Zo wordt het al eeuwen gedaan. Dus als je op reis gaat naar Delhi en je wil eten als een local, skip the rice!

Welke platbroden zijn er nu allemaal? Wel de kans is zeer groot dat het ofwel naan, roti of chapati is.

Naan

Naan is de dikste van de platbroden, het is ook de enige met gist, dus die zal rijzen. Het heeft zo van die dikke bellen die opzwellen. Naans worden in een tandoor gebakken. Een soort oven (of ton) in aardewerk die verhit wordt met houtskool binnenin. Het naandeeg wordt boven aan de zijnkant van de oven geplakt en na een tijdje wordt het brood eraf gehaald met een soort ijzeren tang. Je kan het zo krijgen, maar het kan ook met look, of zelfs stuffed met aardappel (aloo).

Roti

Roti is niet met gist, dus dat blijft plat. Het is meestal met volkorenmeel en de bolletjes worden veel platter gemaakt dan de naan vooraleer ze gebakken worden. Ze worden gebakken op een tawa, dat is een platte ijzeren plaat. Dit is het meest voorkomende Indisch brood, zowel in het noorden als het zuiden. Je hebt ook tandoori roti, dus roti in de tandoor gebakken, lijkt een beetje meer op de naan van textuur. Er is ook missi roti, die wordt gemaakt van meel van kikkererwten. Het is ook wat wij in Peper bij de Indische gerechten serveren: de klassieke volkorentarwe roti, de missi roti (van kikkererwt) en soms ook met fenugreek. Yummy met de dahl of kip/paneer tikka masala… We hebben ook glutenvrije roti’s.

Chapati

Chapati is eigenlijk een soort roti en is hetzelfde als roti. Het woord wordt vooral in het westen en het zuiden gebruikt. Het woord roti wordt meer in het noorden gebruikt. Chapati betekent een beetje ‘slaan’. Omdat je het brood van hand naar hand slaat, een beetje zoals de Italianen hun pizzadeeg slingeren.

Paratha

Nog iets, wat zeer lekker is, maar niet persé als flatbread sidedish gezien wordt zoals naan, roti of chapati, namelijk paratha. Paratha is meer een standalone dish omdat het gebakken wordt in olie of ghee en meestal stuffed is. Het wordt gemaakt met hetzelfde deeg als roti, maar het wordt heel dun uitgerold en dan met olie of ghee bestreken, dan weer geplooid en weer uitgerold… beetje zoals onze bladerdeeg en denk aan een croissant. Parathas worden heel vaak gevuld met aardappel (aloo), bloemkool (gobi), paneer, vlees, soms zelfs met iets zoets. Bij de paratha krijg je meestal chutneys, pickles of yoghurtsausjes om te dippen. In vergelijking met de andere platbroden is deze veel rijker en voller en ook vettiger. Het wordt in India heel vaak als ontbijt, lunch, of late-night snack gegeten. I love it!

Wat met papadums en dosa's?

Tot daar de introductie van de Indische flatbreads. Maar wat met die papadums of dosa’s? Dat is nog iets anders, dat zijn geen broden, niet gemaakt van tarwe, daar kunnen we het later nog over hebben.

Maak zelf je roti's

  • 270 gram volkorentarwemeel (Philip gebruikt half volkoren bio bloem) (2 cups)
  • 195 ml (warm) water (1 cup)
  • 2 eetlepels olie 
  • beetje zout 
  1. Doe de bloem in een mengkom
  2. Doe de olie en het zout bij de bloem
  3. Doe beetje bij beetje het water erbij en kneed het deeg. Warm water werkt beter om te kneden dan koud water
  4. Goed kneden met je kneukels, kan zijn dat je iets minder water nodig hebt, afhankelijk van de bloem
  5. Als het deeg smooth en glad aanvoelt, en je duwt erin en er blijft iets zichtbaar, dan is het klaar. 
  6. Laat het even rusten (doe er een doek over), ongeveer een half uurtje
  7. Verdeel het deeg in bolletjes van rond de 35 gram
  8. Rol die bolletjes uit tot ronde pannenkoeken. Gebruik nog wat bloem zodat het deeg niet blijft plakken
  9. Verwarm een pan op middelhoog vuur 
  10. Gebruik een beetje ghee (als je dat wil)
  11. laat de roti 30 seconden aan één kant bakken, draai om en nogmaals ongeveer 30 seconden
  12. zijn er mooie bruine vlekken op, dan is het klaar, if not, laat nog wat langer bakken. 

That’s it for now! 

Stefanie 

Wil je deze weetjes en recepten ook in je inbox? Schrijf je dan in op de Peperbrief. Wij danken u 🙂