Wat te doen met al die chili's?
In de moestuin had ik enkele peperplantjes gezet. Een keer proberen, om te zien wat het geeft. Veel. Van een tiental plantjes heb ik ettelijke kilo’s pepers of chili’s geoogst. Je kan ze niet allemaal tegelijk opeten natuurlijk. Daarom een beetje gezocht om zoveel mogelijk met die pepers te doen. Inmaken, fermenteren, drogen, invriezen… Chili all the way!
Maar eerst iets over de chili's...
In de tuin had ik verschillende soorten gezet. De een al wat straffer/scherper dan de ander. Je kan ze altijd checken op de schaal van Scoville, dan ben je gewaarschuwd 🙂
- Jalapeños
- Rode peper (variant Cayenne)
My god, wat een geschenk. Mooie lange pepers, precies halve maantjes. Minder straf dan de kleinere, maar toch kan je je eraan mispakken. Wat ik doe, is bij het snijden toch eens mijn tong tegen een stukje stoppen. En dan beslissen hoeveel er in de soep of saus mogen. Je kan er ook je eigen cayennepeper mee maken (laten drogen, heel erg fijn malen en dan zeven).
- Kleine chilipepers (variant Apache)
Meestal is eentje geentje, maar van deze doe ik niet te veel in de bereidingen. Deze zijn ideaal om in te vriezen zodat je later op het jaar nog wat chili’s kan gebruiken. Ook ideaal om te drogen. Wanneer ze kraken (dus als er geen vocht meer inzit), kan je ze fijnmalen. Zo heb je je eigen chilivlokken. De basis voor pikante chili-olie.
- Habanero
Zogezegd de strafste Mexicaanse peper. Hiervan had ik één plantje en heel veel pepers. Deze worden meestal in hun geheel meegekookt in de gerechten en nadien verwijderd. Je kan er ook kleine stukjes van gebruiken, maar beware van hun kracht. Momenteel hier veel in de diepvries en aan het drogen voor pittige olie.
Inmaken, fermenteren en experimenteren
Dus voor alle chili’s die over waren. Hier enkele opties om er iets mee te doen. Allemaal toepassingen met pepers die je kan gebruiken om een gerecht op te spicen (denk aan lekker op pizza, bij toast, op homemade burgers, bij pasta… whatever). Feel free, het internet staat vol met opties en ook met onderstaande recepten kan je variëren (iets toevoegen, iets weglaten). Iemand zei me ooit: “it’s not a sin to bin”. Als het niet goed is, gooi het weg. Geen drama. Het proberen is leuker. En niet vergeten, hang er altijd een etiket op met het recept (eventueel jouw speciale versie) en wanneer je het gemaakt hebt. Very important. Net als handschoenen aandoen als je de chili’s snijdt, want het kan pijn doen if not.
Ingemaakte jalapeños
- 12 jalapeños in ringen gesneden (kies hoe dik en of je de zaadjes erin wil, met zaadjes is het pittger)
- 3 tenen knoflook (in grove stukken)
- zwarte peperbollen
- 2 blaadjes laurier
- 150 ml water
- 150 ml azijn
- halve theelepel zout
- 20 gram suiker
Ingemaakte pepers
- 200 gram pepers (liefst verschillende soorten, habanero heb ik eruit gelaten)
- 300 ml appelciderazijn
- 300 ml water
- 2 theelepels zout
- 1 teen knoflook
- 200 ml olijfolie
- 2 takjes tijm
Gefermenteerde chilisaus
- 500 gram pepers (liefst verschillende soorten, kies hoe pittig je het wil maken)
- 100 gram knoflooktenen
- 100 gram appel
- 300 ml water
- 20 gram zeezout (grof)
Hot sauce
- 200 gram pepers (naar keuze, ontpit en in kleine stukjes, rode jalapeño werkt goed)
- 80 gram knoflooktenen (gepeld en fijngehakt)
- 1 eetlepel neutrale olie (bv koolzaad)
- 2 tot 3 eetlepel honing
- 150 ml appelciderazijn
- zout
Smakelijk!
Stefanie
Wil je deze weetjes en recepten ook in je inbox? Schrijf je dan in op de Peperbrief. Misschien stuur ik nog wat meer moestuinervaringen door.